Programma NVFK Najaarscongres Kinderfysiotherapie: een geluk bij een ongeluk!

Trauma is een algemene aanduiding voor of lichamelijk letsel dat het gevolg is van een ongeluk of geweld en/of een psychisch zeer aangrijpende gebeurtenis. Traumatologie bij kinderen is daarmee een breed onderwerp wat alle kinderfysiotherapeuten aan zal gaan. Het congres geeft o.a. een update van de fysiologie, bot- en weefselherstel bij kinderen. Daarnaast worden veel voorkomende trauma's en hun behandelingen besproken. Welke aandachtspunten zijn er voor de kinderfysiotherapeutische interventie en wat is een 'normaal’ beloop?

Hoe handelen we bij trauma?

Kinderen met een trauma, ze komen via verschillende wegen bij de kinderfysiotherapeut in het ziekenhuis, de revalidatie én de eerstelijn. Welke kinderfysiotherapeutische hulp kunnen we bieden en wat zijn de laatste richtlijnen bij acuut letsel?
Naast handelen bij (acuut) letsel is signaleren van trauma, fysiek en psychisch, ook een belangrijke taak voor de kinderfysiotherapeut. Welke blauwe plekken zijn ‘normaal’, welke gedrag is normaal en wat kunnen wij hiermee? Een dag vol nieuwe inzichten, praktische handvatten en een blik op de toekomst!

Trefwoorden: