Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) bij kinderen

Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) komen veel voor. Een Nederlandse cohortstudie liet zien dat 14,6% van de tienjarigen somatische klachten zonder medische diagnose had. Bij een derde van deze groep persisteerden de klachten tussen het tiende en 17e levensjaar.

Doel richtlijn

Het doel van de richtlijn is het komen tot betere herkenning, diagnostiek en behandeling van SOLK bij kinderen of bij kinderen met een verhoogd risico daarop, in samenhang met de klinische behandelrichtlijnen. Het doel is om SOLK sneller te herkennen, te erkennen en goede behandeling in te zetten zonder een (te) lang diagnostisch traject. De richtlijn dient om het diagnostisch proces en behandelproces te ondersteunen. Uiteindelijk doel is de verbetering van de doelmatigheid en de kwaliteit van zorg.

Voor wie

Deze richtlijn is geschreven voor zorgverleners van kinderen met SOLK in de preventieve gezondheidszorg (jeugdgezondheidszorg) en de curatieve gezondheidszorg in de eerste, tweede en derde lijn.

De richtlijn is geautoriseerd door de NVFK en het KNGF en Marloes Meurs participeerde namens beide verenigingen in de werkgroep. 

Download de richtlijn

Klik hier om de richtlijn te downloaden. 

Klik hier om naar de richtlijn pagina van de NVK te gaan. 

Klik hier om naar de Zorgstandaard SOLK van het GGZ te gaan. 

Extra informatie

Uitleg over de (P)CSI Children's Somatization Inventory Uitleg over de PedsQL Informatie over de PedsQL Artikel PedsQL -MFS Normwaarden P...

Alleen voor leden

Voor leden is meer informatie aanwezig. Word lid om dit te kunnen lezen of log in als u al lid bent.

Trefwoorden: