Kinderfysiotherapie en fysiotherapie bij SMA

Spinale musculaire atrofie (SMA) is een recessief erfelijke neuromusculaire aandoening die wordt veroorzaakt door degeneratie van de motorische voorhoorncellen in het ruggenmerg. Dit resulteert in progressieve spieratrofie en ­zwakte.

Doel brochure

Deze brochure is bedoeld voor de kinderfysiotherapeut of fysiotherapeut die een patiënt met SMA behandelt of gaat behandelen. Door de zeldzaamheid van SMA is er voor de (kinder)fysiotherapeut op dit moment weinig toegankelijke informatie beschikbaar over de fysiotherapeutische behandeling en begeleiding van een patiënt met SMA. Vandaar deze uitgave.

Voor wie

 De informatie is samengesteld in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), het SMA expertisecentrum (UMCU), de Nederlandse Vereniging voor Kinderfysiotherapie (NVFK), meerdere in SMA gespecialiseerde kinderfysiotherapeuten, (kinder)revalidatieartsen en patiëntvertegenwoordigers.

De brochure is vooral toegespitst op kinderen maar is ook te gebruiken voor volwassenen met SMA. Overal waar kinderfysiotherapie beschreven staat in deze brochure kan fysiotherapie gelezen worden waar het om behandeling van (jong)volwassen patiënten gaat. Kinderen met SMA gaan meestal rond de 16­18 jaar van de kinderfysiotherapeut naar de algemeen fysiotherapeut.

Download de richtlijn

Klik hier om de brochure te downloaden.

Extra informatie

Standard of Care for Spinal Muscular Atrophy (SMA) 2017 Standards of Care van Wang et al. (2007) Nederlandse samenvatting standards of ca...

Alleen voor leden

Voor leden is meer informatie aanwezig. Word lid om dit te kunnen lezen of log in als u al lid bent.

Trefwoorden: