ontroostbaar.jpg
25 september 2023

Podcastserie "Ontroostbaar"

Veel ouders hebben een baby met regulatieproblemen. Hoe is het om een baby te hebben die bovenmatig huilt? En wat kun je doen? Wat is de rol van de kinderfysiotherapeut hierin? Wat is de meerwaarde van een multidisciplinaire benadering?

Sinds dinsdag 5 september is de eerste aflevering van de driedelige podcastserie “Ontroostbaar” te horen. De podcast is gemaakt door Dr. Ineke de Kruijff, MD, PhD het St. Antonius. “Ik wil het taboe rond huilbaby’s doorbreken. Het kan namelijk iedereen overkomen."

In “Ontroostbaar” volgt journalist Maarten Dallinga (research Denise Hilhorst) twee ouderstellen. Beide stellen kregen kortgeleden een baby die bovenmatig veel huilde. Ze vertellen over de intensiteit daarvan, onbegrepen worden en zoeken naar een oplossing. De impact van huilbaby’s wordt niet altijd gezien, maar kan groot zijn, blijkt uit de nieuwe podcastserie. Zo lopen ouders van een huilbaby (die met hun kindje naar het ziekenhuis gaan) veel meer risico op een depressie dan ouders van een niet-huilbaby.

Samen met jeugdarts Willemien Klazema (GGD regio Utrecht) vertelt De Kruijff in “Ontroostbaar” welke zorg kan helpen. Ook belichten zij de laatste ontwikkelingen: jaarlijks worden naar schatting zevenhonderd baby’s vanwege huilen opgenomen in het ziekenhuis, maar door de impact van een opname kiezen artsen steeds vaker voor meer begeleiding thuis en poliklinische hulp. "Door deze podcast kunnen toekomstige ouders van een huilbaby zich op een gemakkelijke en prettige manier al enigszins voorbereiden", zegt De Kruijff. "Daarnaast krijgen ouders van een huilbaby meer erkenning. Zij worden gehoord en begrepen. Met deze podcast kan ik iets terug doen voor al die ouders die ik de afgelopen 20 jaar in het ziekenhuis heb gezien en begeleid." 

De 3-delige podcastserie Ontroostbaar geeft betrouwbare informatie en inzicht in impact van huilbaby. 

“Het huilen ging door merg en been”, vertelt moeder Esther in Ontroostbaar. “Soms kwamen we op tien uur huilen per dag uit. Ik moest zelf ook de hele dag huilen.” Moeder Rosalie: “Ik herkende mijn eigen kindje niet meer. Ik weet dat ik een goede moeder ben, maar wist niet meer wat ik kon doen.” De impact van huilbaby’s wordt niet altijd gezien, maar kan groot zijn, blijkt uit de nieuwe podcastserie van journalisten Maarten Dallinga en Denise Hilhorst in opdracht van kinderarts Ineke de Kruijff. Zo lopen ouders van een huilbaby (die met hun kindje naar het ziekenhuis gaan) veel meer risico op een depressie dan ouders van een niet-huilbaby. Ook hebben zij vaker angstklachten en stress en ervaren ze minder binding met hun kindje. 

Trailer: https://t.ly/qtsuH Meer informatie op https://lnkd.in/ePfvyBJx

 

Links podcast Ontroostbaar