bewegen-een-zorg.jpg
01 juli 2024

Nieuw meetinstrument – Bayley-4 Motoriek Schaal

In oktober zal bij de uitgeverij Pearson een nieuwe versie van de Bayley-4 Motoriek Schaal verschijnen.

Het hoofddoel van de Bayley Motoriek is het in kaart brengen van vroegkinderlijke ontwikkeling op motorisch gebied vanaf 16 dagen tot en met 42 maanden en 15 dagen.

De belangrijkste veranderingen van dit nieuwe instrument op een rij:
 

  • Bij de Bayley 4 zal er polytome scoring zijn (0/1/2 ipv 0/1) en de toegevoegde oudervragen, deze kunnen gebruikt worden om de info tijdens de testafname te vergelijken met de thuissituatie. De ouder heeft natuurlijk het meeste zicht op wat een kind al wel/niet kan en wordt op deze manier betrokken bij de testafname.
  • Het aantal items is gereduceerd. Dit komt grotendeels door het samenvoegen van soortgelijke items waarbij het voldoen aan de scoringscriteria van het ene item nu een score van 1 krijgt en het voldoen aan de scoringscriteria van het andere item een score van 2.
  • Er zijn niet enkel items weggelaten, er zijn ook items die aangepast of vervangen zijn door nieuwe vragen/opdrachten.
  • Bij de fijne Motoriek is er een reductie van 66 items (Bayley-III) naar 46 items (Bayley 4)
  • Voor de grove Motoriek gaat men van 72 items (Bayley-III) naar 58 items (Bayley 4)
  • Verder is er de optie tot het gebruik van het digitale scoreformulier. Dit is nieuw bij de Bayley-4. Q-global leidt je automatisch naar het goede instapitem, combineert de instructies uit de afnamehandleiding met een digitaal scoreformulier en geeft suggesties voor scoring o.b.v. een eerder serie-item of bijvoorbeeld de verstreken tijd op de ingebouwde stopwatch.

Het is mogelijk bij het verschijnen van de nieuwe versie om de Bayley-4 NL Motoriekschalen Basistraining te volgen, zo kun je direct aan de slag. Onder begeleiding van expert Selma Ruiter leer je de Bayley-4-NL-Motoriekschalen correct afnemen en gebruiken voor behandelingsplannen. De vervolgtraining Bayley-4-NL-Motoriekschalen Verdieping richt zich vooral op casuïstiek. Beide trainingen kunnen ook incompany worden verzorgd.

Tijdens het NVFK event op 4 oktober is Pearson aanwezig met een stand, zodat je de test al even kunt bekijken. Tevens volgt er voor NVFK-leden een aantrekkelijke korting voor de aanschaf van de Bayley-4.

Houd onze nieuwsbrief dus in de gaten…