Voorjaarsymposium NVFK

26 apr 2019
Evaluatie en

5 tops om mee te nemen in de praktijk!

Als Anne begint met zingen en de eerste tonen van de magic flute door de zaal klinken, houden alle bezoekers hun adem in! My breath my music was absoluut het meest adembenemende hoogtepunt van het NVFK-voorjaarssymposium!

Dinsdag 9 april ontmoetten 200 kinderfysiotherapeuten elkaar in het Hagaziekenhuis, een avond geheel in het teken van disfunctionele ademhaling.  Startend met een update vanuit de medische hoek, werden we na de pauze een uur lang meegenomen in het kinderfysiotherapeutisch onderzoek en de behandeling bij kinderen met benauwdheid.  We besloten de avond met een prikkelend onderwerp: integrative medicin! Een raamwerk voor complementaire zorg werd toegelicht en via 3 korte PED-talks kregen we een klein kijkje in de keuken van Mindfulness, Hypnotherapie en Haptotherapie. 
Wat nemen we mee? We hebben 5 tops uit dit symposium voor jullie op een rijtje gezet. 


TOP 1. Dr. Marianne Nuijsink tipte ons dit filmpje wat prachtig de aansturing van de long en luchtwegen vanuit het brein illustreert.

TOP 2. Bij kinderen met Astma is het uitgangspunt per definitie dat zij zonder restricties kunnen participeren in sport en spel. Gebruik van inhalatiemedicatie voor het sporten is een teken dat de basisbehandeling onvoldoende op orde is, aldus Dr. Eric de Groot.

TOP 3. Een inspiratoire stridor staat voor obstructie in de extrathoracaal gelegen luchtwegen. Een expiratoire stridor geeft problemen in de intrathoracaal gelegen luchtwegen aan. 

TOP 4. De Nijmeegse Vragenlijst kan duiden op een verhoogde spanning rondom de ademhaling. Naast een afkapwaarde biedt de lijst bij uitstek de mogelijkheid om het gesprek aan te gaan over spanning/stress, factoren die van invloed zijn op disfunctioneel ademhalen.

TOP 5. Een van de belangrijkste onderdelen van de kinderfysiotherapeutische behandeling bij kinderen met benauwdheid is demystificatie: inzicht en uitleg geven t.a.v. de werking van de longen en luchtwegen.

Wij kijken terug op een inspirerend, dynamisch en leerzaam symposium! 
Was je ook aanwezig? Vul dan de evaluatie in en ontvang direct de link naar alle hand-outs (link naar de evaluatie ontvang je via de mail).

Wil je de volgende editie niet missen? Reserveer dan 4 oktober 2019 vast in je agenda voor het NVFK-najaarscongres!
 

Trefwoorden: