14-11-23-onhandig-een-gecoordineerde-aanpak-voor-dcd.3.jpg.png
31 december 2025

Terugkijken webinar (ON)HANDIG – een gecoördineerde aanpak bij DCD: interventie

Op 14 november 2023 is de NVFK webinar (ON)HANDIG - een gecoördineerde aanpak bij DCD: interventie gehouden. Een vervolg op de Webinar DCD: een gecoördineerde aanpak bij DCD - Diagnostiek. Ook dit keer was het een groot succes.

Bijna 200 enthousiaste kinderfysiotherapeuten keken deze avond online mee en hebben de avond met een 8 beoordeeld, een mooi cijfer voor deze boeiende avond. Heb jij dit webinar gemist en wil jij het graag nog terugkijken? Dat kan! 
Lees verder op deze pagina hoe je dat kan doen.

Inhoud van de webinar
Ieder kind zou zich, binnen zijn eigen mogelijkheden, optimaal moeten kunnen ontwikkelen op het gebied van bewegen in het dagelijks leven en sport. Daarbij zijn de omgeving en de context van het kind essentieel èn is het belangrijk dat een kind veerkracht ontwikkelt en betekenis ervaart in zijn omgeving en met zijn leeftijdsgenoten. Als wij, kinderfysiotherapeuten, een grote sprong vooruit maken, namelijk naar 2040, belichten we idealiter bij álle kinderen die bij ons komen, de volgende drie pijlers:

  1. Fysiek functioneren
  2. Kind in de context
  3. Positieve gezondheid

In het voorjaar van 2023 is de webinar over diagnostiek bij het kind met Developmental Coordination Disorder (DCD) gehouden. De webinar DCD: Interventie is het vervolg en gaat over de behandeling van deze doelgroep. Je hebt je hypothese bevestigd, alle belangrijke factoren die voor de behandeling belangrijk zijn in kaart gebracht en het systeem eromheen benaderd om effectief samen te kunnen werken. Hoe pak je een effectieve behandeling nu verder op? Welke evidence-based behandelmethodes zijn er voor kinderen met DCD? En hoe ziet een multidisciplinaire behandeling er uit?

We gaan in gesprek met Dorothee Jelsma, Theo de Groot en Ingrid van der Veer. Vooraf krijg je voorbereiding toegestuurd, waarin o.a. Theo de Groot maar ook spreker op het afgelopen NVFK congres Wendy Aertssen je alvast inhoudelijke informatie vertellen over intensieve training en groepstherapie. We vragen je deze kennisclips al voorafgaand aan het webinar te kijken en de bijbehorende literatuur te lezen. Tijdens het webinar verteld Ingrid van der Veer over de meest up-to date kennis vanuit de richtlijn en evidence-based behandelmethoden zoals de CO-OP en NTT. En samen met Dorothee Jelsma kijken we ook over de grenzen van ons land. Wat gebeurt er op internationaal vlak binnen de doelgroep DCD? Wat is het toekomst perspectief ten aanzien van de interventie bij DCD en hoe komen de 3 pijlers vanuit Kind 2040 hier in terug?

Na de kennisclips schuiven de experts aan bij Eugène Rameckers en Regine Valentijn om samen met hen in gesprek te gaan. Ook zal er een ervaringsdeskundige aanschuiven samen met zijn moeder, om hun ervaringen te delen. 

Terugkijken
De NVFK webinar (ON)HANDIG - een gecoördineerde aanpak bij DCD: interventie van 14 november 2023 is terug te kijken. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

Inschrijfkosten voor het terugkijken
€ 38,00 – NVFK leden
€ 48,00 – niet-leden NVFK
€  7,00 – student Kinderfysiotherapie (NVFK aspirant lid)
€ 14,00 – student (Kinder)fysiotherapie of KNGF student lid
Student (Kinder)fysiotherapie: Maak eerst een account aan in Mijn.KNGF.nl en stuur een e-mail naar [email protected]. Vermeld hierin de titel van de webinar en stuur een bewijs van inschrijving of deelnamebewijs van je hogeschool mee.

Accreditatie
Voor het terugkijken van dit webinar ontvang je geen accreditatiepunten.

Geïnteresseerd?
Stuur dan een e-mail naar [email protected]. Vermeld hierin de webinar DCD: interventie en dat je akkoord gaat met het ontvangen van een factuur. Na betaling ontvang je de inloggegevens en de bijbehorende kennisclips.

Het voorjaarswebinar over diagnostiek gemist? Terugkijken kan nog steeds. Meer informatie vind je onder deze link.