banner_nvfk-voorjaarssymposium-2022-web.png
12 mei 2022

NVFK VOORJAARSSYMPOSIUM 2022 - Let’s AIM(S) for consensus

Sinds kort zijn er Nederlandse normwaarden voor de Alberta Infant Motor Scale (AIMS) beschikbaar. Je scoort een kind van 6 maanden op de AIMS, gebruik je de Canadese normwaarden dan is er sprake van een vertraagde motorische ontwikkeling. Gebruik je de Nederlandse normwaarden dan valt het kind binnen de norm. Hoe kan het dat deze verschillen er zijn en wat betekent dit voor ons als kinderfysiotherapeut?

De evaluatie van de grof motorische ontwikkeling is een essentieel onderdeel in de monitoring van zuigelingen met een risico op motorische ontwikkelingsstoornissen. De AIMS is hiervoor een van de meest gebruikte methoden door kinderfysiotherapeuten in Nederland. De AIMS werd oorspronkelijk beoordeeld en gescoord middels de Canadese normwaarden.

In de afgelopen jaren ontstond de discussie of de Canadese normen wel voldoende representatief zijn voor Nederlandse kinderen. In het Groningse IMP-SINDA project ontstond recent de mogelijkheid om de AIMS scores van een grote groep zuigelingen, representatief voor de Nederlandse samenleving, te beoordelen. Deze representatieve Nederlandse steekproef is vergeleken met de Canadese, en vervolgens zijn de Nederlandse AIMS normwaarden vastgesteld. Het GODIVA project (Gross mOtor Development of Infants using home-Video registration with the Alberta Infant Motor Scale ), onderzoekt op dit moment de prestaties van de Nederlandse zuigelingen op de AIMS in een longitudinale studie.

Sinds de beschikbaarheid van de Nederlandse AIMS normwaarden is er discussie over het gebruik van deze normen en de interpretatie van de uitkomsten. Tijdens het live online voorjaarssymposium gaan we in gesprek met de onderzoekers. De Canadese versus de Nederlandse normwaarden worden belicht en wie weet kunnen we met elkaar bepalen hoe wij als kinderfysiotherapeuten met deze verschillende normwaarden om moeten gaan!

Wij zijn op zoek naar jullie input! Het gebruik van de AIMS normwaarden is al een ruime tijd onderwerp van gesprek in binnen de kinderfysiotherapie. Wat zijn jullie ervaringen met de AIMS? Deel ze via een korte vlog en wij zullen jullie vlogs tonen tijdens het aankomende voorjaarssymposium. Meer informatie over hoe de vlog eruit moet komen te zien kan je vinden in onze vlog richtlijn.

 Let op je hebt tot uiterlijk een week voorafgaand aan het event de tijd om je vlog in te leveren!

 

Datum

Donderdagavond 12 mei 2022

Programma

19:15 Start inloggen voor bezoekers

19:30 Opening voorjaarscongres 2022 door tafelhosts

19:40 Presentatie prof. dr. Mijna Hadders-Algra en dr. Patricia van Iersel

19:50 Presentatie dr. Marike Boonzaaijer

20:00 Gespreksronde 1 met o.a. dr. Anjo Janssen en Rian Eijsermans MSc.

20:35 Intermezzo

20:40 Pauze

20:45 Tafelhosts aan het woord

20:50 Gespreksronde 2 met o.a. Yvonne Wilborts MSc. en Marjo de Vlieger, MSc. 

21:20 Take home message en slot

Locatie bezoekers

Online, link voor inloggen wordt gedeeld in de definitieve bevestiging

Inschrijfkosten

Entree leden NVFK

€ 50,00

Entree niet-leden NVFK

€ 65,00

Entree kader leden (Commissies 30%)

€ 35,00

Entree ere leden

€ 0,00

Entree studenten Kinderfysiotherapie lid

€ 10,00

Entree studenten Kinderfysiotherapie niet lid

€ 20,00

 

Inschrijven is mogelijk via de onderstaande link:

https://www.mijnkngf.nl/Event/00011060

Accreditatiepunten

2 punten aangevraagd