26 juni 2021

Magazine 30 jaar NVFK

In 2015 bestond de NVFK 30 jaar. Om dit te vieren bood het bestuur dit magazine aan haar leden.

Inspirerende artikelen

Wij zijn trots op ons vak en op de mensen die erin werken. Vandaar dat een belangrijk deel van de inhoud bedoeld is om je te inspireren. Hoogleraren (kinder)fysiotherapie Ria Nijhuis-van der Sanden en Raoul Engelbert houden in enthousiaste verhalen een pleidooi voor het wetenschappelijk artikel dat hen het meest inspireerde, waardoor ze het gevoel hadden op de goede (wetenschappelijke) weg te zijn, of welke hen simpelweg trots maakten.

Onder leiding van schrijver Alexander Reeuwijk voerden emeritus hoogleraar Paul Helders en de jonge kinderfysiotherapeut, klinisch epidemioloog en junior-onderzoeker Eline Bolster met elkaar een geanimeerd gesprek over de ontwikkeling en schoonheid van het vak, de plaats van de kinderfysiotherapeut in de gezondheidzorg, de wetenschappelijke ontwikkelingen en de rol van het onderwijs in de verdere professionalisering.

Verleden, heden, toekomst

Zodra er een jubileum wordt gevierd, wordt er ook altijd teruggekeken naar het begin. Oud-lid en medeoprichter van de NVFK, Truusje Vrij, schreef een mooi en persoonlijk verhaal over de ontwikkeling van de kinderfysiotherapie en het ontstaan van de vereniging, ruim 30 jaar geleden.

De drie opleidingen Kinderfysiotherapie geven in korte antwoorden juist hun visie op de toekomst van het vak, en hun rol bij de totstandkoming ervan.
 

Onafhankelijke kijk, ervaringen en kinderfysiotherapie in het buitenland

Tegelijkertijd zijn we altijd benieuwd hoe anderen tegen ons en ons vak aankijken. Vandaar dat we documentairefotograaf Daniel Maissan hebben gevraagd om een dag lang onafhankelijk en met een open blik in een eerstelijns kinderfysiotherapiepraktijk rond te lopen, en alles vast te leggen wat hij ziet. Het resultaat is prachtig.

Ook hebben we een oud-patiënt, paralympisch kampioen rolstoeltennis Esther Vergeer, en moeder Marie-Jose Schelvis gevraagd naar hun ervaringen met kinderfysiotherapie. Ze schreven er een column over.

Ten slotte zijn we als vereniging ook benieuwd naar de kinderfysiotherapie buiten Nederland. Naar aanleiding van het jubileumboek Kinderfysiotherapie op vier continenten, dat vijf jaar geleden verscheen, is collega Myrthe Zuidinga naar India afgereisd om zeven maanden stage te lopen in het weeshuis voor kinderen met een beperking. Haar verhaal en foto’s zijn mooi, ontroerend en licht onthutsend tegelijk.

Bestellen

Kortom, we denken dat we speciaal voor jou een boeiend en gevarieerd magazine hebben gemaakt. Wij zijn tevreden over het resultaat, en we hopen dat jij het ook met veel plezier en interesse zult lezen. We kunnen ons voorstellen dat je exemplaren aan verwijzers of andere paramedici cadeau wilt doen. Dat kan. Je kunt het magazine bijbestellen via het Bestelformulier publicaties NVFK. Voor leden is de prijs per exemplaar € 5,95, niet-leden betalen € 9,95 (beide excl. verzendkosten van € 7,50).