kind-2040.png
16 januari 2024

Project ‘In Beweging: Kinderfysiotherapeut 2040’

Kinderen met beperkingen willen bewegen met andere kinderen denk aan spelen en sporten, maar helaas doen ze dit nog weinig.

Kinderfysiotherapeuten zijn de beweegexperts bij kinderen met beperkingen en kunnen hen ondersteunen in het meedoen. Kinderfysiotherapeuten geven zelf aan dat ze de o.a. volgende dingen nodig hebben om dit beter te kunnen doen:

1) meer samenwerken met andere professionals en

2) het kind en de ouders begeleiden richting het veranderen van hun gedrag in de eigen omgeving van het kind.

Hiervoor hebben ze kennis en vaardigheden nodig maar ook bijvoorbeeld andere vergoedingsmogelijkheden. Dit hoorden we onder anderen van kinderfysiotherapeuten in zowel de 1e, 2e als 3e lijn toen we een tour door het land deden vanuit de Nederlandse Vereniging voor Kinderfysiotherapeuten (NVFK). Je kunt hier zien wat we daar allemaal gehoord hebben On tour.mov (vimeo.com).

Vanuit Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA hebben we een Raak Publiek subsidie ontvangen. Hiermee krijgen we de kans om 2 jaar aan dit project te werken samen met ervaringsdeskundigen, kinderfysiotherapeut uit alle lijnen en veel verschillende partners waaronder de NVFK. Tijdens dit project doen we inzichten op over het veranderen van gedrag door kinderfysiotherapeuten door literatuur te beoordelen (we voeren een scoping review uit) en we vragen experts wat kinderfysiotherapeuten kunnen doen om gedrag te veranderen bij kinderen en ouders. Dit doen we met een Delphi studie. Ook ontwikkelen we een nascholing voor kinderfysiotherapeuten over samenwerking en gedragsverandering. Deze nascholing plaatsen we op een digitaal ontwikkelplatform. Dit platform ontwikkelen we samen met de NVFK in dit project. Wil je meer weten over dit project of op de hoogte gehouden worden mail dan naar Eline Bolster, onderzoeker bij de Hogeschool Utrecht ([email protected]).

Je kan haar ook volgen op LinkedIn waar ze informatie over het project zal delen of kijk op de website van het project https://www.hu.nl/onderzoek/projecten/in-beweging-kinderfysiotherapeut-2040