esther-vergeer-_jongen-met-bal.jpg
01 juli 2024

Elk kind ‘gewoon sporten’!

De Esther Vergeer Foundation zorgt ervoor dat kinderen wekelijks kunnen sporten op een sportvereniging in de buurt: net als ieder ander kind! Samen met andere kinderen/jongeren met een lichamelijke beperking en/of chronische aandoening.

De Esther Vergeer Foundation maakt sporten voor kinderen met een lichamelijke beperking en/of chronische aandoening bij een reguliere sportvereniging mogelijk. Daardoor leren ze om te gaan met hun beperking, groeit hun zelfvertrouwen en staan ze sterker in de maatschappij. Het sporten is niet alleen voor kinderen die dagelijks aan een rolstoel gebonden zijn. Veel van de kinderen/jongeren hebben spina bifida, een oncologische achtergrond, een amputé, heupdysplasie, spierziekten, spasme, dwarslaesie, bindweefselziekten, NAH, hartafwijkingen en longaandoeningen.

De Esther Vergeer Foundation is in 2004 opgericht door Esther Vergeer, voormalig rolstoeltennisster en Paralympisch kampioene. De organisatie is gevestigd op sportcentrum Papendal nabij Arnhem. Kinderen die graag willen sporten kunnen zich voor Sportbemiddeling melden bij de foundation. Daarnaast vind je ons wekelijks op de verschillende SPORTPOLI’s in de Academische Kinderziekenhuizen en sinds mei dit jaar ook in de eerste revalidatiekliniek, de Sint Maartenskliniek in Nijmegen.

Over de Sportpoli De Esther Vergeer Foundation SPORTPOLI wordt als extra consult toegevoegd aan de gesprekken met de behandelend artsen en zorgprofessionals in de academische kinderziekenhuizen en het revalidatiecentrum. Kinderen met een lichamelijke beperking of chronische aandoening krijgen een persoonlijk begeleidingstraject waarin gekeken wordt naar de sportwensen, -behoeften en mogelijkheden. Samen wordt een reguliere sportvereniging gevonden die bij het kind en zijn/haar beperking past.

Waarom is sport zo belangrijk? Sport versterkt je gezondheid, zelfredzaamheid en zelfvertrouwen. Door sport sta je positiever en sterker in de maatschappij. Sport heeft veel te bieden, vooral aan degenen die op achterstand staan in de samenleving. Zoals kinderen en jongeren met een lichamelijke beperking. Voor hen is sport een kans om de beperking aan te kunnen, een kans om mee te doen, een kans om erbij te horen en een kans op een eigen toekomst.

         

“We hebben nog veel te doen!” Esther Vergeer: “Na het behalen van mijn eerste, gouden, Paralympische Medaille werd ik regelmatig door ouders en gehandicapte kinderen benaderd of zij ook zouden kunnen sporten en zo ja, waar? Dat en het feit dat sport mij zoveel bracht waren voor mij aanleiding om in 2004 mijn foundation op te richten. Eerst met twee clinics tijdens een toernooi waar ik speelde en nu een volwaardige organisatie met projecten verdeeld over Nederland, waar wekelijks honderden kinderen met een lichamelijke beperking aan het sporten zijn! Toch is het, ook nu, nog zo dat bijna 70% van de kinderen met een beperking aangeeft eenzaam te zijn en dus is er nog veel te doen.”

Hoe werkt de Esther Vergeer Foundation? Wij begeleiden kinderen met een lichamelijk beperking of chronische aandoening naar een sport en sportclub die bij hen past. Dit doen we via onze SPORTPOLI’s in de academische kinderziekenhuizen of direct via onze foundation.

We starten met een (online) kennismakingsgesprek, waarna we aan de slag gaan met het maken van een persoonlijk sportplan. Daarin houden we rekening met jouw sportwensen, -behoeften en mogelijkheden. Met als eindresultaat een passende sport en -vereniging!

De Sportpoli in 5 stappen 

Meer info: esthervergeerfoundation.nl