kinderen-spierkracht.jpg
20 maart 2024

Weer een stapje dichter bij KIND2040!

Wat een jaar: een terugblik én kijkje in de toekomst. We hopen dat jullie net als wij terugblikken op een positief jaar met mooie nieuwe ontwikkelingen en kansen! Graag geven we jullie dan ook een uitgebreide update aan de start van dit nieuwe jaar.

Subsidies

In 2023…

…hebben we maar liefst drie subsidies gekregen: In beweging: Kinderfysiotherapeut 2040 (RAAK), MOveWise (RAAK) en de ontwikkeling van PROM’s en Clinician Reported outcome measures (KLIK). Met deze subsidies zullen we o.a. een slag gaan slaan in het ondersteunen van jullie bij het begeleiden van kinderen met een beperking naar (mee)spelen en -sporten, het optimaliseren van de samenwerking tussen kindertherapeut en gymleerkracht bij kinderen met een motorische achterstand en het ontwikkelen van een zorgomgeving waar kinderen en hun families actief betrokken zijn bij hun behandelproces. Hoe precies? Dat lees je onder andere hier!

In 2024…

… zullen de ontwikkelingen vanuit de subsidies zullen nog lang doorlopen, uiteraard sturen we jullie regelmatig een update. Volg zeker ook Eline Bolster op LinkedIn als je op de hoogte wilt blijven van o.a. de ontwikkelingen rondom project ‘In Beweging: Kinderfysiotherapeut 2040’.

 

Ontwikkelplatform

In 2023…

…is al regelmatig wat voorbijgekomen over het ontwikkelplatform, dé plek waar alle kinderfysiotherapeuten van Nederland up to date informatie en scholing kunnen vinden, experts kunnen opzoeken én elkaar kunnen ontmoeten en kruisbestuiving tussen wetenschap en praktijk voorop staat.

In 2023 hebben we een systeem gekozen waarin we dit platform kunnen gaan ontwikkelen: Moodle. Een veelzijdig en wereldwijd gebruikt systeem dat ons ontzettend veel (interactieve)mogelijkheden gaat bieden.

In 2024…

….kunnen we vanaf maart starten met bouwen! Heel gaaf natuurlijk en we hebben ook jullie hulp hard nodig. Een platform staat er namelijk niet zomaar en moet in de opbouwfase veelvuldig getest worden door de gebruikers: jullie! Dus als we jou mogen benaderen als tester, heel graag!  Stuur een mail naar [email protected] en we komen zeker bij je terug.

Als alles goed verloopt lanceren we het platform feestelijk in het najaar!


Gesprekken met Externe Stakeholders

In 2023…

… hebben heel veel gesprekken plaatsgevonden met externe stakeholders, want samen kom je veel verder als je zo’n grote veelomvattende visie vorm wilt geven! Er waren gesprekken met onder andere de Beweegalliantie, het NOC*NSF, het Kenniscentrum voor Sport en Bewegen en de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen (VRA). Positieve gesprekken waarin we elkaar willen ondersteunen bij het uitdragen van deze visie en het vormgeven van de uitwerking hiervan.

In deze gesprekken hebben we goed kunnen laten zien wat wij doen als kinderfysiotherapeut en wat we nodig hebben in de toekomst, maar ook hoe we interprofessioneel aan de slag moeten voor kinderen met een chronische aandoening/ beperking. Dat betekent ook dat we de samenwerking moeten uitbreiden waarbij kind en ouders centraal staan en waar professionals, school en sport bij worden betrokken

In 2024…

…onderzoeken we onder andere met NOC*NSF de verdere mogelijkheden om meer kinderen, ook met beperkingen, aan het sporten te krijgen. Op naar een gezonde generatie! Maar het gaat niet alleen om sporten maar ook om in de thuissituatie een meer actieve leefstijl te krijgen. Denk hierbij aan inclusief spelen.


Samen optrekken in de commissies, het onderzoekersnetwerk, met het bestuur en met alle 4 de opleidingen:

In 2023…

….vond op 19 september een bijeenkomst plaats om de ambities van visie KIND 2040 samen weer een stap verder te brengen. We zijn geïnspireerd, hebben elkaar gevonden, hebben kritisch nagedacht en veel nieuwe energie opgedaan om de plannen verder te concretiseren!  lees je het uitgebreide verslag (de moeite waard!).

In 2024…

… zullen we een nieuwe bijeenkomst plannen om hier een vervolg aan te geven. Doel? Echt samenwerken om zo ons prachtige vak nog steviger te positioneren.

 

Onderzoekersnetwerk

In 2023…

…hebben mooie samenwerkingen tussen onderzoekers en Hogescholen tot de eerder benoemde subsidies geleid. Tijdens de sessie op 19 september heeft het Onderzoekersnetwerk daarnaast gesproken over wat haar drijft en hoe de samenwerking onderling te versterken is, om samen voor ons vak Kinderfysiotherapie te staan.

In 2024…

…is een belangrijke focus van het Onderzoekersnetwerk om in te zetten op meer samenwerking met het werkveld, zodat het een plek kan zijn waar elke kinderfysiotherapeut met zijn onderzoeksideeën terecht kan en de wetenschappelijke kennis weer terugvloeit naar de praktijk. Met z’n allen helpen we ons vakgebied vooruit! De KNGF-onderzoeksagenda wordt vertaald naar een factsheet voor NVFK (wat zegt dit voor ons), er komt een interactieve sessie op het congres in het najaar om onderzoek naar de praktijk te vertalen en de wetenschappelijke onderbouwing van het platform wordt vormgegeven. 


En verder?

Willen we in 2024 jullie heel graag weer ontmoeten om zo jullie input weer mee te nemen in alle verdere ontwikkelingen! Natuurlijk zien we jullie graag bij het lanceringsevent van het ontwikkelplatform maar we zullen ook naar jullie toekomen tijdens een tweede tour door het land!

Wil je graag input leveren en mogen we bij jou langskomen?

Mail dan gerust vast naar [email protected].